Hopp til innholdet
BOLIGBYTTE: I en boligskifte-situasjon er planlegging superviktig. Dersom man ikke får solgt, kan boligbyttet bli en langvarig og kostbar erfaring. Plutselig sitter du der med to boliger som skal finansieres
Nyhet

Bytte bolig - men selge først?

Går du med planer om å bytte bosted? Kanskje familien har en boligdrøm de ønsker å realisere. Det er lurt å planlegge boligskiftet på en god og forutsigbar måte.

Kronikk av autorisert finansiell rådgiver Anne-Lene Solberg Gundersen i Skue Sparebank, avdeling Drammen.

Etter en ganske lang periode med lavere aktivitet i boligmarkedet, tyder nå mye på at meglerne går travlere tider i møte. Vårt inntrykk er at det er mange boliger til salgs, men at det fortsatt tar lengre tid å selge enn tidligere.

Dersom du eller familien planlegger å kjøpe ny bolig, melder det seg raskt et sentralt spørsmål:

Kan vi kjøpe nytt hus eller leilighet selv om vi ikke har solgt boligen vi nå bor i? 

Svaret på dette spørsmålet er ikke entydig. Her er det mange faktorer som vil spille inn – avhengig av din egen økonomi. Mitt råd er uansett å gjøre en god planleggingsjobb i forkant. Og du bør absolutt involvere bankrådgiveren din i vurderingen.

Kan bli kostbart boligbytte

Det er lett å la seg rive med når boligdrømmen dukker opp. Man går på visning, er superfornøyd og kaster seg inn i budkampen. Er man heldig, får man tilslaget og kan glede seg til tiden som kommer. Men det er et stort men her; hva gjør du med boligen du faktisk bor i nå? Trolig må den selges for å finansiere din nye bolig. Og helst bør dette salget gå forholdsvis raskt, og ende med en fornuftig pris.

Som nevnt over vet vi at det i dag er mange boliger til salgs. Er man heldig, får man solgt raskt – og kan glede seg til overtakelse av ny bolig. Men dersom man ikke får solgt, kan boligbyttet bli en langvarig og kostbar erfaring. Plutselig sitter du der med to boliger som skal finansieres. Har du tre millioner i gjeld fra før, og har kjøpt ny bolig til fem millioner – så er gjelden din plutselig åtte millioner. Det kan bli dyrt dersom salg av det gamle huset ditt trekker ut i tid.

Rentene og avdragene vil løpe, og det samme gjør de faste kostnadene som kommunale avgifter, eiendomsskatt, strøm, forsikringer og så videre. Dersom man har en helt vanlig økonomi, kan dette bli steintungt å håndtere over tid. Dette er det lurt å tenke gjennom før problemene eventuelt tårner seg opp.

Kronikkforfatter Anne-Lene Solberg Gundersen er autorisert finansiell rådgiver ved Skue Sparebanks avdeling i Drammen og har lang erfaring med rådgivning ved boligbytte.

Fristende å selge boligen på billigsalg

For høye kostnader til drift kan også føre til at du som selger blir litt «desperat». Da kan det i noens tilfelle være fristende å selge det gamle huset på billigsalg. Rett og slett for å bli kvitt utgiftsposten. Konsekvensen av billigsalg kan i neste omgang føre til at det du trodde du hadde i egenkapital til den nye boligen, er tapt – eller i alle fall sterkt redusert. Da kan drømmen om den nye boligen faktisk nærme seg et aldri så lite økonomisk mareritt. Det bør du unngå.

Jeg er klar over at beskrivelsen over er negativ. Men det er viktig å være klar over hva som kan skje dersom man blendes av kjøpelyst uten å «ha gjort leksa si» på forhånd.

Bankrådgivere er trent på boligbytte

I en boligskifte-situasjon er planlegging superviktig. Jeg vil anbefale deg å ta et møte med din bankrådgiver før du og familien går i gang. Rådgiverne er trent til å se på slike saker, og forklare sammenhenger og konsekvenser. Sammen kan dere sette opp en liste som kanskje inneholder følgende spørsmål:

  • Hvor mye koster det i faste utgifter å sitte på to boliger en periode?
  • Hva er – og hva koster mellomfinansiering?
  • Bør vi selge først?
  • Kan vi leie bolig midlertidig i perioden mellom salg og nytt kjøp?
  • Hvor stort er egenkapitalbehovet for den nye boligen?

I forkant av praten med rådgiveren din, er det også lurt å ha gjort litt forarbeid. Dersom du og familien skal skifte bolig, vil jeg først anbefale dere å snakke med en eiendomsmegler. Megleren vil kunne lage en e-takst på deres nåværende bolig, og også kunne si noe kvalifisert om prisantydning og salgstid i det aktuelle området. Dette vil være svært nyttig info å ha med seg når dere kommer i møte med banken. Da er det enklere å finne gode svar på den spørsmålslista jeg skisserer over.

Som i de fleste andre saker som handler om privatøkonomi er altså planlegging helt avgjørende. Ta dere god tid, og snakk med fagfolk i forkant. Da har jeg veldig stor tro på at den nye boligdrømmen faktisk kan bli en realitet som familien kan glede seg over og kose seg med. Alternativet er dessverre ofte stikk motsatt.