Start sparingen så tidlig du kan
I dag vil jeg slå et slag for god gammeldags sparing. Kanskje kjedelig, men det kan også gjøres litt gøy.
Kronikk av autorisert finansiell rådgiver Anne-Lene Solberg Gundersen i Skue Sparebank, avdeling Drammen.
Har mange ganger undret meg litt over at vi ofte lærer små barn gode sparevaner. Vi foreldre forklarer de yngste at: «du kan ikke få den nye leken du ønsker deg før du har spart litt penger». Akkurat der er vi godt i gang – og barna gjør som vi sier og forklarer. Min erfaring er at de gode sparevanene ofte går over. Når barna blir tenåringer, er det nok mer vanlig at forbruket spiser sparekontoen til frokost, og at de gode vanene om å sette av penger er glemt. Det gjelder nok ofte for oss voksne også – dessverre.
Når vi prater om privatøkonomi, er sparing ett av de viktigste elementene. Det gir oss økonomisk trygghet og litt ekstra handlingsrom dersom vi har vært flinke til å sette av midler. Vi kan stå imot uforutsette utgifter, eller vi kan realisere en fremtidsdrøm eller en egen bolig med sparepengene. Kanskje det viktigste av alt er å spare systematisk til sin egen pensjon – selv om det kan virke som en evighet frem i tid.
Jo tidligere du kommer i gang med sparing, jo større sannsynlighet er det for at du klarer å gi deg selv økonomisk hvilepuls.
Jeg skriver dette nå spesielt til de unge leserne. Dere unge gjør noe superlurt hvis dere starter tidlig med sparing.
Men hvordan skal man komme i gang? Og hvor mye skal man spare? Dette er selvsagt individuelle spørsmål, og det finnes ingen klokkeren fasit. Men det viktigste er å komme i gang.
La oss si du er 17 år, har en ekstrajobb ved siden av skolen, kanskje du får ukepenger av noen snille voksne og litt ekstra til jul og bursdag. Da har du jo en egen økonomi som du disponerer. Og hvordan du velger å bruke pengene dine, bestemmer du selv. Du kan svi av alt på løpende forbruk – klær, take away, brus og kaffe. Eller; du kan bestemme deg for at du skal spare 125 kroner hver uke! Det betyr 500 kroner hver måned. Det betyr 6.000 kroner i året.
125 kroner i uken – det klarer du å legge til siden. Det er tre brus, det.
Dersom du setter 6.000 kroner inn på et aksjefond hvert år, så begynner pengene å jobbe for deg. Du vil høyst sannsynlig se at saldoen vokser raskere enn du trodde. Og i løpet av noen år, så kan den drøye 100-lappen hver uke ha blitt en god slump med penger.
Kjære unge leser; langsiktighet er stikkordet her.
Det er viktig å legge opp en spareplan tilpasset hva akkurat du kan klare. Så må du stå i det – og være lojal mot planen din over flere år. Legg gjerne opp til en femårs-plan. Helst enda lenger.
Jeg skrev innledningsvis at sparing kan være gøy. Jeg skjønner at ikke alle er helt enig. Uansett mener jeg det er gøy å se at dine ukentlige økonomiske «offer» vokser på kontoen. Det kan være et poeng å gå flere sammen og snakke om sparing. Tre venninner eller kompiser kan sette seg ned og bli enige om å starte hver sin spareplan. Da er det kanskje lettere å holde seg til målet, fordi venninna di også bestemmer seg for å bremse forbruket litt for å ha nok å sette av til spareplanen. Jeg tror ingen tar skade av en liten vennskapelig sparekonkurranse for å nå målet sitt.
Når du er 17 år, kan sparemålene være vanskelig å få øye på. Men egenkapital til egen bolig er veldig nærliggende å tenke seg. Etter hvert kan også pensjonsplanlegging komme sigende inn. Eller det kan være andre formål man velger å sette av midler til.
Det er uansett veldig lurt å booke et møte med bankrådgiveren din og diskutere en spareplan. Kanskje du synes det er skummelt når du er veldig ung – men da tar du bare med deg en foresatt som kan bli med i samtalen. Bankrådgiveren kan gi deg gode råd, og fortelle om forskjellen på å spare i fond vs. banksparing. Jeg gir noen få sparetips her som du kan tenke over:
5 tips på veien:
- Vær ærlig med deg selv om hva du bruker penger på i hverdagen, inntekter/utgifter.
- Sett deg et tydelig sparemål.
- Lag en god spareplan.
- Avtal med banken din om hvordan du skal følge opp planen.
- Ikke slutt å ha det gøy – men kanskje du kan ha det gøy på en litt smartere måte.
PS! Til dere som er eldre: Det er aldri for sent å starte sparing til egen pensjon eller andre formål. Sparing er verdens beste idé uansett. Men husk at jo lenger du venter med å spare, jo mer må du sette av hver måned.
Synes du også det er vanskelig å komme i gang med sparing?
Det er enklere enn du tror! Få personlig rådgivning og gode råd om sparing.