Hopp til innholdet
En innpakket julegave
Gaver er helt sentralt. Det er ikke nødvendigvis prislappen på gaven som avgjør suksessen under juletreet.
Nyhet

5 tips til en god jul

Min erfaring er at man koser seg veldig mye mer hvis man kan senke skuldrene og nyte høytiden uten å ha en økonomisk bekymring hengende over seg når nissen banker på døra og gløggen skjenkes opp. Det er det fullt mulig å få til hvis man planlegger godt i forkant.

Kronikk av autorisert finansiell rådgiver Anne-Lene Solberg Gundersen i Skue Sparebank, avdeling Drammen.

Vi er inne i selveste jule-måneden. Desember er for meg og mange en fantastisk tid. Samfunnspulsen går ofte litt ned, det pyntes i hus, hytter og gater - og folk i alle aldere er forventningsfulle. Julehøytiden er ment å være en tid for glede og samvær med de du har aller nærmest. Men julen har også sine sosiale utfordringer som i de senere årene har blitt mer akseptert å snakke høyt om. Noen av utfordringene er økonomi, kjøpepress og overforbruk.

Som bankdame ser jeg ofte at julefeiringen resulterer i en økonomisk «blåmandag» i januar. Det er alt annet enn hyggelig. Vi har alle ulike økonomiske forutsetninger som vi tar med oss inn i denne høytidsmåneden. Jeg mener det er viktig å være dønn ærlig med seg selv om hva du og familien har råd til å bruke de nærmeste ukene. Sørg for å planlegge julen slik at du står støtt økonomisk også når julestjernene har blomstret av og treet skal kastes ut.

Denne kronikken handler om å planlegge en god jul – ikke om at man skal ta vekk hverken gledene eller mulighetene for å unne seg litt ekstra. Igjen er det gode gamle verktøyet budsjett høyaktuelt. Sett deg ned med familien og se nøye over hvordan julen skal gjennomføres - og betales for. 

Gaver er helt sentralt. Det er ikke nødvendigvis prislappen på gaven som avgjør suksessen under juletreet. Heller ikke antallet gaver. Bli enige om hvor mye som skal legges i budsjettposten gaver. Impulskjøp i hytt og vær fordi man tenker at «hun eller han må jo få litt til», kan til slutt bli en økonomisk utfordring. Tenk også gjennom at du ved å kjøpe dyre gaver til noen - dermed overfører et slags press på mottakeren til å gi det samme tilbake. Kanskje den som får ikke er i stand til å følge opp gaver i den prisklassen du velger. Da kan det lett bli litt vanskelig. 

Julens samlinger rundt matbordet er hyggelig, og noe mange ser frem til. Men det koster også flesk. Matvareprisene er høye og ofte skal julebordet inneholde en stor porsjon av det lille ekstra. Det er lurt å sette opp handlelista til juleselskapet i god tid. Vær nøye med hva du legger i handlekurven. Kanskje fryseren i kjelleren er full av matvarer du kan bruke, og som du allerede har i hus. Det kan spare deg for en god slump på kassalappen. Om du skal være verten for selskapet og kjenner det presser litt mye i lommeboka, så er det helt ok å avtale med familie og venner at man deler litt på mat-utgiftene. Jeg er sikker på at stemningen da blir bedre, og man slipper å ha en økonomisk juleklump i magen.

I førjulstiden mangler det ikke på muligheter til å svi av cash på julestemning i alle fasonger. Det er ikke måte på hva du kan kjøpe av julepynt og stæsj. Jeg er rimelig sikker på at de fleste har veldig mye pynt liggende på loftet som funker utmerket også i år. Ta en kikk i eskene fra i fjor før du går bananas i lysende reinsdyr og julekranser. Jeg sier ikke at du ikke skal kjøpe noe nytt, men sørg for å fornye i riktig mengde. Gjenbruk fra i fjor er også en bærekraftig innstilling til feiringen. Og få ting er vel hyggeligere enn personlige julepyntgjenstander som blir tatt vare på fra år til år, og som gjerne har gått i arv gjennom generasjoner.

En annen stor utgiftspost er klær. Er det sånn at hele familiens garderobe må fornyes til jul? Eller kan det hende at den kule røde julekjolen du kjøpte i fjor kan funke et år til? Det er i alle fall greit å ta en kikk i klesskapet før shoppingen starter.

Jeg skriver ikke denne kronikken for å dempe julegleden. Dette er derimot mine råd for at du skal ha en jul som er under økonomisk kontroll. Og ikke minst for at du skal ha kontroll inn i det nye året. Det er nemlig slik at strømregningen kommer også i januar. Det gjør også trekket på huslånet og eventuelt kredittkortregningen du pådro deg da du shoppet for fullt tidlig i desember. Sørg for å tenke gjennom dette i et langsiktig perspektiv slik at du har penger igjen etter festen. 
Min erfaring er at man koser seg veldig mye mer hvis man kan senke skuldrene og nyte høytiden uten å ha en økonomisk bekymring hengende over seg når nissen banker på døra og gløggen skjenkes opp. Det er det fullt mulig å få til hvis man planlegger godt i forkant.

Og med disse enkle rådene ønsker jeg dere alle en herlig førjulstid.       

5 tips til en god jul

  • Sett opp et budsjett.
  • Planlegg julegavene nøye.
  • Betal med penger du faktisk har.
  • Hold kontroll på mat-kostnadene.
  • Husk at det kommer regninger i januar.
Anne-Lene Solberg Gundersen er autorisert finansiell rådgiver ved Skue Sparebanks avdeling i Drammen.